SRC Belgesi 1-2-3-4-5 Nedir? Nereden Alınır?

SRC belgesi; ticari amaca hizmet eden, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler tarafından alınması zorunlu bir belgedir. SRC açılımı “sürücü” kelimesine denk gelmektedir. SRC, sürücü kelimesinin kısaltılmış halidir. SRC belgeleri, hizmet amacına göre kendi içerisinde farklı alt türlere sahiptir. Ticari alanda şoförlük yapacak olan kişilerin, hizmet alanına göre en uygun belgeyi öğrenmesi ve buna göre belgeyi temin etmesi gerekmektedir.

SRC Belgesi Nedir?

Bu belge, ticari amaçlı motorlu taşıtları kullanma yetkisi veren bir belgedir. 2016 yılında kabul edilen 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu’na göre, ticari amaç ile kullanılan araçlarda görev alacak sürücülerin bu belgeye sahip olması zorunludur.

SRC belgesi kullanılacak olan motorlu taşıtın niteliğine göre ve taşınacak yolcu ya da yükün ağırlığına göre farklı sınıflara ayrılır. Bu nedenle yapılacak olan ticari iş türü, alınması gereken belgenin belirleyicisi olarak kabul edilir.

SRC 1 Nedir?

SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin alması gereken belgedir. Bu belge için 32 saatlik eğitimin tamamlanması gerekir. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler, yurt dışı taşımacılık hizmetinde kullanılan otobüs ve minibüsleri sürebilir.

SRC 2 Nedir?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre, B, C, D ve E sınıfı ehliyete olan sürücüler, yurt içindeki yolcu taşımacılığı faaliyetlerini yasal olarak gerçekleştirebilmek için SRC 2 belgesine sahip olmalıdır. Ancak SRC 1 belgesine sahip olan kişilerin, SRC 2 belgesini almasına gerek yoktur. SRC 2 belgesine sahip olan sürücüler yurt içinde dolmuş, taksi ya da okul servisi araçlarını sürebilir.

SRC 3 Nedir?

SRC 3 belgesine sahip olan sürücüler, ülkeler arası eşya ve kargo taşıma hizmetlerinde görev alabilir. Bu belgeye sahip olan sürücüler; kamyonet, pikap, panelvan, çekici, tır ve kamyon sürebilir.

SRC 4 Nedir?

SRC 4 belgesine sahip olan sürücüler, yurt içinde çalışma hakkına sahiptir. Bu da SRC 4 belgesini, SRC 3 belgesinden ayıran en önemli özelliktir. SRC 4 belgesine sahip olan kişiler yurt içinde; kamyonet, pikap, panelvan, kamyon, çekici ve tır kullanabilir.

SRC 5 Nedir?

SRC 5 belgesi, tehlikeli madde taşıyacak sürücüler tarafından alınır. Bu kişilerin SRC 5 belgesi alabilmesi için 19 yaşından büyük olması gerekir. SRC yaş sınırı ise 66 olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda SRC 3 veya SRC 4 belgesine de sahip olunması gerekir.

SRC Belgesi Nereden Alınır?

SRC Belgesi Nereden Alınır?

Yük ya da yolcu taşımak için kullanılacak motorlu taşıtların sürücüleri, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Merkezleri’nden ya da bu merkezler tarafından yetki verilen özel kuruluşlardan belgeyi alabilirler. İlgili SRC belgesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen özel eğitim kurumları, sınav düzenler.

SRC belgesi için düzenlenen sınavlardan başarılı sonuçlar elde eden sürücüler, belgelerini almak için gerekli evrakları tamamlamaları gerekir. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Merkezlerine ya da yetki sahibi olan özel kuruluşlara başvurarak belgelerine sahip olabilirler. SRC belgesi almak için gerekli olan evraklar ise şu şekilde sıralanır:

      Tercih edilen eğitim kurumu tarafından verilen dilekçe

      2 adet biyometrik fotoğraf

      Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi ya da sürücü belgesi fotokopisi

      Mezuniyet durumunu gösteren diploma (En az ilkokul mezunu olunması gerekir)

      Adli sicil kaydı örneği

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi almak isteyen sürücülerin, eğitim veren kuruluşlara müracaat etmesi gerekir. Bu kuruluşlarda 36 saatlik yurtiçi taşımacılık eğitimi ve 41 saatlik uluslararası taşımacılık eğitimi verilir. Sürücüler; SRC belgeleri için çeşitli derslerin sonunda ise 40 sorudan oluşan bir sınava tabi tutulur. Sürücüler bu sınavdan başarılı sonuçlar elde ederek belgeyi almaya hak kazanır.

SRC 1 sertifikasına sahip olan sürücülerin SRC 2 sertifikası da vardır. SRC 3 sertifikasına sahip olan sürücüler ise SRC 4 sertifikasına sahip olarak kabul edilir. SRC 5 sertifikasına sahip olmak için ise sürücülerin SRC 3 veye SRC 4 belgelerine sahip olması şartı aranır.

e- Devlet’ten SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesini almak için e-Devlet platformu tercih edilebilir. Bunun için ilk olarak e-Devlet platformuna giriş yapılması gerekir. Arama kısmından muafiyetli SRC belgesi araması yapıldıktan sonra ilgili yönlendirmeler takip edilerek, belge başvuru sayfasına gidilir. Bu alanda istenilen belge türü seçilir ve ekrana gelen form eksiksiz bir şekilde doldurulur. İlgili alanlar doldurulduktan sonra e-Devlet SRC belgesi ücreti anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödenir. Ödeme işleminin ardından e-Devlet platformu üzerinden başvuru süreci tamamlanmış olur.

SRC Belgesi Ne Kadar?

SRC Belgesi Nedir?

SRC fiyatları, yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe görev alacak sürücüleri yakından ilgilendirir. Sürücü belgelerinde olduğu gibi her yıl düzenli olarak SRC belgesi fiyatlarında güncelleme yapılır. 2025 yılı için geçerli olan SRC fiyat çizelgesi şu şekilde belirlenmiştir:

SRC Türü

Kullanım Alanı

Kurs Ücreti (2025 Ortalama Fiyatı)

SRC Sınav Harcı

SRC Kart Bedeli

SRC 1 ve SRC 1 Fiyatı

Yolcu taşımacılığı, tüm dünyada geçerli

10.000

1.000 TL

211 TL

SRC 2 ve SRC 2 Fiyatı

Yolcu taşımacılığı, Türkiye sınırları içerisinde geçerli

8.000 TL

1.000 TL

211 TL

SRC 3 ve SRC 3 Fiyatı

Yük, eşya, kargo taşımacılığı, tüm dünyada geçerli

10.000 TL

1.000 TL

211 TL

SRC 4 ve SRC 4 Fiyatı

Yük, eşya, kargo taşımacılığı, Türkiye sınırları içerisinde geçerli

8.000 TL

1.000 TL

211 TL

SRC 5 ve SRC 5 Fiyatı

Tehlikeli madde taşımacılığı, tüm dünyada geçerli

10.000 TL

1.000 TL

211 TL

SRC Kaç Yaşında Alınır?

SRC almak isteyen kişilerin 18 yaşından büyük olması gerekir. SRC belgesi yaş sınırı ise 66 belirlenmiştir. Öte yandan bu belgeye sahip olmak isteyen kişilerin sürücü belgesine de sahip olması gerekir.

SRC için gerekli eğitimlerin tamamlanması, psikoteknik raporunun sunulması da zorunlu tutulan şartlar arasında yer alır. SRC belgesi ücreti ise belgenin alınacağı yıldaki tutar baz alınarak ilgili bankalara ödenmelidir. Tüm işlemlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından sürücüler istedikleri SRC belgesine sahip olabilir.

SRC belgeleri tüm elektrikli araçlar için de geçerlidir. Estasyon, elektrikli araçlarınız için güvenilir ve pratik şarj çözümleri sunmaktadır. Elektrikli araçlarınızı, Estasyon’un dilerseniz ortak kullanıma açık şarj istasyonlarında hızlıca şarj edebilirsiniz; dilerseniz ev şarj istasyonu seçeneğini tercih ederek, yaşam alanınıza en uygun çözümü bulabilirsiniz.

SRC Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SRC kaç yıl geçerli?

SRC’lerin bazıları süresiz olurken, bazıları ise belli bir süre geçerliliğini korur. SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir. SRC 5 belgesinin geçerlilik süresi ise 5 yıldır. Bu nedenle 5. yıl sonunda sürücülerin SRC 5 belgelerini yenilemesi gerekir.

SRC belgesi ne kadar sürede alınır?

SRC almak isteyen sürücülerin yurt içi taşımacılık için 36 saatlik eğitimi tamamlaması gerekir. Uluslararası taşımacılık alanında hizmet verecek olan sürücülerin ise 41 saatlik eğitimi tamamlaması gerekir. Eğitimlerin ardından gerçekleşecek sınavlarda başarılı olan sürücüler, SRC almaya hak kazanır.

SRC cezası ne kadar?

2025 yılı için geçerli olan trafik cezalarına göre SRC olmadan araç kullanan sürücülere 2.250 TL, işletme sahiplerine ise 5.679 TL para cezası kesiliyor. 2025 yılını kapsayan bu düzenleme ile ceza toplamda 7.929 TL olarak belirlenmiştir.

Sınavsız SRC belgesi nasıl alınır?

Sınavsız SRC belgesi almak isteyen sürücülerin ehliyetlerini 25 Şubat 2002 tarihinden önce almış olması gerekir. 2002 yılından önce ehliyet sahibi olan sürücüler, e-Devlet platformu üzerinden SRC belgesi için başvuruda bulunabilir ve sınavsız bir şekilde SRC sahibi olabilir.


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.