Banket, trafik akışının olumsuz yönde etkilenmesini engellemek amacı ile tasarlanır. Otoyolda arıza yaşayan ya da herhangi bir acil durumla karşı karşıya kalan araçların durmasını sağlayan özel alanlardır. Genel olarak banket nedir sorusuna yanıt olarak trafikte yayaların, hayvanların ve bisikletlilerin güvenli bir yolculuk yapabilmesi için ayrılmış alandır diyebiliriz. Sadece zorunlu durumlarda kullanılabilir. Yanlış veya gereksiz kullanımda cezai işlem uygulanır.
Banket Yolu Nedir?
Banketin tanımını yapmamız gerekirse; karayollarında taşıt yolunun kenarında bulunan, araçların acil durumlarda durması, yayaların yürüyebilmesi veya bisikletlilerin kullanabilmesi için ayrılmış stabilize veya asfalt kaplamalı bir bölümdür diyebiliriz. Bu yol; aktif ve akıcı trafiğin güvenli bir şekilde seyretmesini sağlamak amacı ile düzenlenmiştir. Bu alan, yolun taşıt trafiğine ayrılmış kısmının hemen yanında yer alır.
Bu alanlar; acil durumlarda araçların duraklaması, ambulans gibi önceliği olan taşıtların sıkışık trafikte araçlarını kullanabilmesi için hizmet verir. Aynı zamanda yayaların güvenli bir şekilde hareket edebilmesi, hayvanların trafikten uzak bir şekilde ilerleyebilmesi için de kullanılır. Öte yandan bisikletlilerin trafikte güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için de tasarlanmıştır.
Bu yol genel olarak şehir dışındaki araç yollarında yer alır. Bu sayede yayaların, hayvanların ve bisikletlilerin güvenli bir şekilde ulaşmak istedikleri noktaya varmaları sağlanır. Öte yandan trafikte arızalanan araçların, trafik akışını engellememesi için de bu yolun kullanımı tercih edilir.
Banket Yolunun Özellikleri Nelerdir?
Trafikte bu özel alanlar son derece önemlidir. Bu yolların kendine has özellikleri ve kullanım alanları vardır. Öte yandan bu alanların genişlikleri de bulundukları yolların özelliklerine göre değişiklik gösterir. Banket genişliği yollara göre şu şekilde belirlenmiştir:
● Birinci sınıf, düz topografik modele sahip yollarda genişlik 2,5 metre
● Birinci sınıf, dalgalı topografik modele sahip yollarda genişlik 2 metre
● Birinci sınıf, dağlık topografik modele sahip yollarda genişlik 2 metre
● İkinci sınıf, düz, dalgalı ve dağlık topografik modele sahip yollarda genişlik 1,5 metre
● Üçüncü sınıf, düz, dalgalı ve dağlık topografik modele sahip yollarda genişlik 1 metredir.
Emniyet Şeridi ile Banket Arasındaki Fark Nedir?
Birçok kişinin daha aşina olduğu emniyet şeridi, genel olarak otoyollarda bulunur. Emniyet şeritlerinin genişliği, genellikle yol banketinden farklı genişlik ve düzenlemelere sahip alanlardır. Bu iki yol arasındaki en önemli ayrım ise emniyet şeridinin sadece acil durumlarda araçlar tarafından kullanılabilir olmasıdır.
Banket özellikle yayalar, hayvanlar ve bisikletliler için tasarlanmıştır. Araçların emniyet şeridini kullanması için acil durumların meydana gelmesi gerekir. Banket emniyet ve şeridi arasındaki fark, hem özellikleri hem de kullanım alanları bakımından değişiklik gösterir.
Düşük Banket Nedir?
Düşük banket nedir sorusu da özellikle sürücü adayları tarafından sıklıkla araştırılır. İlk olarak düşük özelliğe sahip olan bu alanın, farklı işaret ile belirtildiğinin bilinmesi gerekir. Bu önemli detayın ardından tanım olarak yol seviyesinden daha alçakta bulunan ve yol kenarında yer alan şerittir denebilir.
Düşük banketler genel olarak asfalt ya da toprak yapıya sahip olur. Bu sayede araçlar acil durumlarda güvenli bir şekilde bu alanlarda durabilir. Ancak bu alanların yapısı, sürücülerin daha dikkatli olmasını da beraberinde getirir. Düşük banket, T-36 numaralı banket levhası ile gösterilir.
Trafikte Banket Kullanım Durumları Nelerdir?
Yolun hangi durumlarda kullanılabileceğinin de net bir şekilde bilinmesi son derece önemlidir. Banket işareti ile belirtilen bu özel yollar; normal şartlar altında trafik kazası ya da trafik sıkışıklığı gibi durumlarda, ambulans, polis ya da itfaiye gibi trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar için tasarlanmıştır. Bu yollar sivil araçların kullanımı için açık değildir. Bunun yanı sıra şehir dışı yollarda yer alan bu özel alanlar; yayaların, hayvanların ve bisikletlerinin trafikte güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için kullanılır.
Sivil araçların bu yolu kullanabilmesi için kaza ya da araç arızası gibi acil durumların meydana gelmiş olması gerekir. Bu tarz zorunlu hallerin dışında özel yolunun keyfi bir şekilde kullanılması sürücülere cezai işlemlerin uygulanmasını beraberinde getirir.