Elektrikli Araç Engelli İndirimi: Detaylı Rehber

Elektrikli araç engelli indirimi, çevre dostu teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla engelli bireyin elektrikli araç sahibi olabilmesine olanak tanıyan önemli bir fırsattır. Elektrikli araçlar, düşük karbondioksit emisyonları ve yakıt maliyetlerini azaltma avantajları ile öne çıkarken, engelli bireylere özel ÖTV muafiyetleri ve indirimleri, bu araçların daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Bu yazıda, elektrikli araçlarda engelli indirimi ile ilgili tüm detayları ele alacak ve bu fırsattan nasıl yararlanabileceğinizi açıklayacağız.

Sera gazı emisyonunu azaltma özelliği ile çevreci bir çözüm sunan elektrikli araçlar, batarya teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kullanımı artan araçlardır. Artan talep ve engellilere elektrikli araçta ÖTV indirimi uygulaması ile pek çok kişi elektrikli araç kullanımını tercih etmektedir. Bu kapsamda ise elektrikli araçlar için engelli indirimi ve ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indiriminden faydalanma koşulları merak edilmektedir. Ayrıntılara geçmeden önce çok karıştırılan 2 kavramın Engelli bireyler açısından farklarını ele alalım,

Engelli Araçları için ÖTV Muafiyeti Nedir?

ÖTV muafiyeti, adından da anlaşılacağı gibi, Özel Tüketim Vergisinden tamamen kurtulmayı ifade eder. Bu durum özellikle engellilik oranı %90 ve üzerinde olan bireyler için geçerlidir. Örneğin, bir kişi %90 oranında bir engelli raporuna sahipse, sıfır kilometre bir elektrikli araç alırken ÖTV ödemek zorunda kalmaz. Bu da aracın fiyatını ciddi oranda düşürür ve engelli bireylerin daha uygun koşullarda araç sahibi olmasını sağlar.

NOT: Bu muafiyet, sadece sıfır araçlar için geçerli. Ayrıca bu muafiyetle alınan araç 5 yıl boyunca satılamaz. Eğer 5 yıl dolmadan araç satılacak olursa, aracı alan kişi muafiyet sebebiyle ödemediği ÖTV’yi geri ödemek zorunda kalır.

Engelli Araçları için ÖTV İndirimi Ne Demek?

ÖTV indirimi ise %40 ila %89 engelli raporuna sahip bireyler için uygulanır. Bu durumda ÖTV tamamen kaldırılmaz, ancak belirli bir oranda indirim yapılır. Engellilik oranı %40 ve üzerinde olan bireyler, belirlenen matrah değerleri doğrultusunda ÖTV indiriminden faydalanarak araç sahibi olabilirler. Bu indirim oranları ise motor gücüne ve aracın fiyatına göre değişiklik gösterir.

Örnek: 160 kW motor gücüne sahip ve 1 milyon 450 bin TL’nin altında bir elektrikli araç için %10 oranında ÖTV uygulanır. Bu da, aracı daha makul bir fiyata alma fırsatı sunar.

İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç ÖTV, MTV Ne Kadar?

Elektrikli Araçlarda Engelli İndirimi Var mı?

Engele sahip bireylerin daha uygun fiyatlarla araç alabilmelerini ve hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen ÖTV muafiyeti, belirli oranda engeli bulunan vatandaşların yararlanabileceği bir hak olarak görülür. Elektrikli araç satın almak isteyen engelli vatandaşlar da engelli raporları ile ÖTV muafiyeti ile daha uygun fiyatla araç sahibi olabilir. 

Genel olarak engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise araç alırken ÖTV'den muaf olarak kabul edilir. Bu sebeple %90 engel raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunluluk değildir. 

Sürekli tekerlekli sandalye ya da sedye kullanmak zorunda kalan ve engellilik raporu %90 üzeri olan kişiler, ÖTV istisnasından faydalanabilmektedir. Ancak bu uygulamada engelli birey aracını kendisi kullanamaz. Bu nedenle aracı yakınlarından birinin kullanması gerekir. Aracı satın alacak kişinin %90 engelli olması ancak aracın kullanımına engel olacak herhangi bir sorun olmaması durumunda da ÖTV istisnası uygulanmaktadır. 

Engelliler Elektrikli Araç ÖTV Muafiyetinden Nasıl Faydalanır?

Elektrikli araçlar için vergi muafiyeti, engelli bireylere tanınan haklar arasında yer almaktadır. Engelli bireylerin sahip oldukları ÖTV muafiyeti, elektrikli araçlar için de geçerliliğe sahiptir. Aranan en büyük şart ise ÖTV muafiyeti için engellilik oranının %90 ve üzeri olmasıdır. Genel olarak bu oran altında engellilik oranına sahip olan kişilere ÖTV muafiyeti değil, ÖTV indirimi uygulanmaktadır. ÖTV indirimi için en az %40 engellilik oranına sahip olmak da aranan bir diğer şarttır. Engellilik oranının tespiti için gereken sağlık raporu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kabul edilen hastanelerden alınabilmektedir.

elektrikli araçta ÖTV indirimi

Engelliler İçin Elektrikli Araç ÖTV İndirim Koşulları Nelerdir?

Engelliler için elektrikli araç indirim koşulları ile ilgili en önemli kriter, ÖTV muafiyetinin yalnızca sıfır araçlar için geçerli olmasıdır. Kısacası, engelli raporu ile ikinci el araç alırken ÖTV muafiyetinden yararlanmak mümkün değildir. 

Engelli indirimi ile araç satın alabilmek için ise engel yüzdeleri dikkate alınmaktadır. Engelli araç alımında uygulanan ÖTV muafiyetinin üst limiti 2024 yılında artırılmış ve ÖTV'siz otomobil limitinde ise güncelleme yapılmıştır. 

2023 yılında 1.004.200 TL olarak uygulanan ÖTV muafiyeti, 1 Ocak 2024 yılı itibariyle 1.591.255 TL'ye yükselmiştir. 

ÖTV muafiyetiyle alınan araçlar için bir diğer şart ise aracın 5 yıl içinde satılamayacağı ile ilgilidir. 5 sene içinde aracı satmanız gerekirse ÖTV tutarı hesaplanır ve araç sahibinden bu tutarı ödemesi talep edilir. 

Engelli İndirimi Kapsamına Giren Elektrikli Araçlar Hangileri?

Elektrikli araçlarda ÖTV indirimi, araç dışından şarj edilebilen araçlardan, kilometre başına CO2 emisyonu 25 gramın altında ve elektrik enerjisiyle gidilebilir menzili 70 kilometrenin üzerinde olan araçları kapsar. 26 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile elektrikli araç modelleri için uygulanacak araç satış fiyatları ve ÖTV oranları tablodaki gibidir: 

Eski

Yeni

Motor Gücü

Matrah Değeri

ÖTV Oranı

Motor Gücü

Matrah Değeri

ÖTV Oranı

<160 kW

<1 milyon 250 bin TL

%10

<160 kW

<1 milyon 450 bin TL

%10

<160 kW

>1 milyon 250 bin TL

%40

<160 kW

>1 milyon 450 bin TL

%40

>160 kW

<1 milyon 250 bin TL

%50

>160 kW

<1 milyon 350 bin TL

%50

>160 kW

>1 milyon 250 bin TL

%60

>160 kW

>1 milyon 350 bin TL

%60

 

Engelliler için Adım Adım Elektrikli Araç İndirim Başvurusu

Engelliler için elektrikli araç indirimi başvuru adımları şu şekildedir:

  • Engelli elektrikli araç indirimi başvurusu için ilk olarak yetkili bir sağlık kuruluşundan engelli raporu almanız gerekir.

  • İkinci adım da ise gerekli belgeleri tamamlamanız gerekir. Bu belgeler ise engelli raporu ve sürücü belgesidir. 

  • Engel oranı %90 ve üzerinde olan bireylerin engelli sürücü belgesine sahip olma zorunluluğu bulunmaz. Bunun yanı sıra özel tertibatlı araç kullanacak ve %90’ın altında engeli bulunan bireyler engelli ibaresi bulunan sürücü belgesi edinmelidir.

  • Daha sonra ise Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı veya ilgili il müdürlüklerine başvurmanız gerekir. 

  • Başvurunuzu tamamladıktan sonra incelenmesi genellikle birkaç gün sürebilir. Gerekli durumlarda ek belgeler dahi istenebilir. 

  • Onay aldıktan sonra, indirimli araç alım sürecini başlatabilirsiniz. İndirim, araç alımında uygulanır.

Estasyon olarak amacımız, yüksek teknoloji ve güvenilir çözümler ile en iyi araç şarj hizmetini sunmaktır. Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj ağına sahip olmamızın yanı sıra hem AC şarj istasyonu kurulumu hem de DC şarj istasyonu kurulum hizmetlerimiz ile siz değerli müşterilerimize çeşitli alternatifler sunuyoruz. Ayrıca bireysel kullanıma uygun evinize veya sitenize şarj istasyonu kurulumu için de Estasyon, en iyi şarj hizmetini sunar. Şarj istasyonlarımız ve şarj seçeneklerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.