Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurulabilir mi?

Elektrikli araç kullanımının hızla artmasıyla birlikte, site otoparkına şarj istasyonu kurulumu, sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşım sistemine geçişin önemli bir adımı haline gelmiştir. Site otoparklarına şarj istasyonu kurmak, hem site sakinlerine hem de ziyaretçilere elektrikli araçlarını şarj etme imkanı sunar. 

Site otoparkına şarj istasyonu kurulabilmesi için ise belirli düzenlemelere uyulması gerekmektedir. Bu yazıda, site otoparkına şarj istasyonu kurulumu, bu istasyonların yönetmeliği, otoparka hızlı şarj istasyonu kurulumu için gereken adımlar ve bu uygulamanın sağladığı avantajlar detaylı bir şekilde incelenecektir. Elektrikli araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısı oluşturmak adına, siteye elektrikli şarj istasyonu kurmak konusunda önemli bilgiler sunacağız.

Sitelerde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yönetmeliği

Apartman ve sitelerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulumu kritik role sahiptir. Bunun temel nedeni ise elektrikli araç sahiplerinin kendi yaşam alanlarına kurulacak şarj üniteleri ile araç şarj işlemlerini hem konforlu hem de daha ekonomik şekilde sağlamasıdır. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği’nde yeni inşa edilecek apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumunu zorunlu hale gelmiştir. Yönetmelik kapsamında; zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yapılarda şarj ünitesinin 1 adetten az olmaması ve otoparkın belli bir bölümünün şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi şartı mevcuttur. Bu kapsamda siteler için şarj istasyonu kurulumu zorunlu hale gelmiştir.

Yeni İnşa Edilmeyen Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurulumu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelge, site ve apartman otoparklarına elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulmasını önemli ölçüde kolaylaştırdı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi', Türkiye genelindeki 81 il valiliğine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) iletildi. Genelgede, bu şarj ünitelerinin

  • Kapalı bir alan gerektirmediği, 
  • Herhangi bir inşa sürecine ihtiyaç duymadan, monte edilmiş ve taşınabilir üniteler olarak kurulduğu vurgulandı.
  • Yangın ve elektrik güvenlik önlemleri alınmış olan bu ünitelerin, yapı ruhsatı gerektiren bir yapı olarak kabul edilmediği belirtildi.

Bu tür ünitelerin kurulumunun, "ortak alanlarda inşaat yapımı" kategorisine girmediği için, maliklerin beşte dördünün onayını gerektirmediği ifade edildi.

İlginizi çekebilir: Eve Şarj İstasyonu kurmak

Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Yeni düzenleme ile birlikte, mevcut site ve apartman otoparklarına kurulacak şarj üniteleri için artık yapı ruhsatı gerekmemektedir. Bu noktada, elektrikli araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken, şarj ünitesinin kurulacağı alanın kişisel tahsisli bir otopark mı yoksa ortak kullanım alanı mı olduğudur.

Kat Malikine Tahsisli Otopark Alanı:

Elektrikli araç sahipleri, kendilerine tahsisli otopark alanına şarj ünitesi kurmak için site yönetiminden ek bir onay almak zorunda değildir.

  • Kendi dairesine ait olan otopark alanına şarj ünitesi kurmak isteyen elektrikli araç sahipleri, eski yönetmelikte olduğu gibi tüm kat maliklerinden 5'te 4 oranında onayını almak zorunda değildir.
  • Bu süreçte, elektrikli araç sahibi, yetkili bir elektrik mühendisi tarafından çizilen tadilat projesiyle gerekli altyapıyı kurabilir.
  • Kurulacak ünite, duvar tipi veya seyyar olabilir ve site yönetiminin belirlediği kablo güzergahı doğrultusunda elektrikli araç sahibi kendi sayacından elektrik çekebilir.

Ortak Alanlarda Kurulum:

Eski yönetmelikte kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızasını almanız gerekmekteydi. Yeni genelge ile;

  • Ortak alanlarda bulunan otopark yerlerine elektrikli araba şarj ünitesi kurmak için kat maliklerinin yarısından bir fazlasının onayı yeterli olacaktır.

 

Bu yeni düzenlemeler, elektrikli araç sahiplerinin şarj ünitelerine erişimini kolaylaştırarak, sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşım altyapısının yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır.

 

site otoparkına şarj istasyonu

 

Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurmanın Avantajları

Site otoparkına şarj istasyonu kurmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:

 

  • Elektrikli araç sahibi olan site sakinleri için şarj istasyonu kurulumu, onların araçlarını kolay ve güvenli bir şekilde şarj etmelerini sağlar. Bu durum ise site sakinlerinin memnuniyetini artırır. 

  • Elektrikli araç sahipleri için önemli bir etken olan şarj istasyonları, site veya apartmanın değerini artırır. 

  • Elektrikli araç kullanımı, içten yanmalı motorlara göre daha az çevresel etki oluşturur. Bu nedenle site sakinlerini, şarj istasyonu kurulumu ile elektrikli araç kullanımına teşvik edebilirsiniz.

  • Elektrikli araç şarj istasyonlarının bulunduğu siteler, çevredeki diğer konut alanlarına göre rekabet avantajı elde eder. Bu tür siteler, potansiyel alıcılar veya kiracılar için cazip bir özelliğe sahip olur.

 

Estasyon olarak amacımız, yüksek teknoloji ve güvenilir çözümler ile en iyi araç şarj hizmetini sunmaktır. Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj ağına sahip olmamızın yanı sıra hem AC hem de DC şarj istasyonu hizmetlerimiz ile siz değerli müşterilerimize çeşitli alternatifler sunmak en temel misyonumuz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.




 

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.