Rejeneratif Frenleme
Rejeneratif frenleme sistemi elektrikli ve hibrit otomobiller için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu frenleme sistemi harcanan enerjinin geri kazanılmasını sağlar. Rejeneratif frenleme nasıl çalışır konusu da bu noktada merak edilmektedir. Harcanan enerjiyi rejeneratif frenleme sistemi ile otomobilin bataryasına aktarmayı hedeflese de harcanan 1 birimlik enerji rejeneratif frenleme sistemi ile 1 birim olarak geri kazanılamamaktadır.
Rejeneratif Frenleme Ne Demek?
Elektrikli araç kullanırken gaza bastığınızda bataryadaki elektrik enerjisi kinetik enerjiye dönüşerek ilerler. Ayak gazdan çekildiğinde ise araç kademeli bir şekilde yavaşlar ve durur. Gaz kesildiğinde ortaya çıkan enerji, elektrik enerjisine dönüştürülmek üzere yeniden motora aktarılır. Böylece fren sırasında kaybedilen enerji, belirli oranda tekrar kazanıldığı için şarj kullanım süresi de artar.
Rejeneratif Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Elektrikli ya da hibrit araba ile hareket ederken ayağınızı gazdan çektiğiniz anda araç fren yapmaya başlar. Aracın fren yaparken ortaya çıkardığı enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Daha sonra bataryaya aktarılır ve şarj sağlanır.
Bu noktada harcanan enerji, geri kazanılan enerjinin çok altında kalmaktadır. Sadece fosil yakıt ile çalışan benzinli yada dizel araçlarda ise durum daha farklıdır. Araç fren yaptığı zaman ortaya ısı çıkar ve bu ısı dağıtılarak dışarı atılır. Yani herhangi bir geri kazanım söz konusu olmaz.
Rejeneratif Frenleme Hangi Araçlarda Kullanılır?
Günümüzde neredeyse üretilen her hibrit ve elektrikli araçta rejeneratif frenleme bulunmaktadır. Bu özellik günümüzde oldukça popüler olan premium SUV modellerinde ve spor otomobillerde yer almamaktadır. Bunun temel nedeni ise bu araçların çok yüksek hıza çıktığında hızlarını korumalarının istenmesidir.
Rejeneratif Frenleme Nasıl Kapatılır?
Genellikle elektrikli veya hibrit araçlarda kullanılan rejeneratif frenleme özelliği, aracın hızını azaltmak için motorun ürettiği enerjiyi geri kazanır. Ancak bazı durumlarda kullanıcılar, rejeneratif frenleme özelliğini kapatmak ister. Elektrikli veya hibrit aracınız varsa ve rejeneratif frenleme özelliğini kapatmak istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
Sürüş Modu Seçimi: Araçta farklı sürüş modu varsa, rejeneratif frenleme sistemini kapatmayı sağlayan bir mod seçeneği olabilir.
Araç Ayarları: Araç içi bilgi sisteminden veya dijital gösterge panelinden ayarlar menüsüne giderek rejeneratif frenleme ile ilgili seçenekleri bulabilirsiniz.
Fiziksel Kontroller: Bazı araçlarda direksiyon üzerindeki palet veya vites kolunda bulunan kontrol düğmeleriyle rejeneratif frenleme seviyesini ayarlamak veya kapatmak mümkündür.
Her araç modeli farklı olduğundan, rejeneratif frenleme özelliğini nasıl kapatacağınızı öğrenmek için aracınızın kullanım kılavuzuna veya aracın içindeki ekran menülerini inceleyebilirsiniz.
Rejeneratif Frenleme Zararlı mı?
Rejeneratif frenleme zararlı değil aksine özellikle şehir içi trafikte avantajlıdır. Sık durma ve kalkma durumları enerjinin sürekli olarak geri kazanılmasına yardımcı olur. Bu durum, aracın genel menzilini artırırken aynı zamanda yakıt tüketiminde de önemli ölçüde tasarruf edilmesini mümkün kılar.