BMS (Battery Management System)
BMS, bataryanın güvenlik sistemi olarak tanımlanır. BMS’ nin açılımı Battery Management System olup Türkçe’de Batarya Yönetim Sistemi olarak ifade edilir.
Battery Management System (BMS); gerilim, akım ve sıcaklık gibi batarya koşullarını güvenli limitlerde tutmakla sorumludur.
BMS (Battery Management System) Ne Demek?
Batarya Yönetim Sistemi BMS, bir ya da daha fazla hücreden oluşan batarya paketlerinin şarj ve deşarj sırasında denetimini ve yönetimini yapan sistemdir. Genel olarak BMS, batarya paketlerinde akım, gerilim, sıcaklık ve benzeri gibi değerlerin ölçümlerini gerçekleştirir. Bu değerlerden biri veya birçoğu optimum değerlerin üzerinde ise BMS, sisteme müdahale eder.
BMS Battery Management System’in Görevi Nedir?
Batarya paketleri, seri veya paralel bağlı hücrelerden oluşur. Seri bağlantılar gerilimi kontrol eder, paralel bağlantılar ise akımı ve kapasiteyi belirler. Tüm bu seri ve paralel bağlantıların kontrol mekanizması için Battery Management System devreye girer. Bu sistemler şarj edilebilir bataryaların kontrolünü sağlamaktadır. BMS, elektronik sistemler bütünüdür. Batarya sistemleri için bir “koruyucu” niteliğinde olan Batarya Yönetim Sistemi ile olası bir sorunda sistem direkt olarak müdahale eder. Bu sayede çalışma koşulları, doğru değer aralıklarında kalır ve güvenli ortam sağlanır.
BMS (Batarya Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?
Bataryalar ve piller, gelişen teknolojilerle birlikte hayatımızda daha fazla yer edinmeye devam ediyor. Bataryalar ve piller günümüzde sıkça kullanılan materyaller olarak ele alınmaktadır. Her ne kadar aynı görevi yapıyor olsalar da kullanım alanları birbirlerinden farklıdır.
Kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürüp bünyesinde depolayan cihazlara pil adı verilir. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine ve elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren cihazlara da batarya denir. Bataryalar elektrokimyasal enerjiyi depolar. Batarya yönetim sistemleri gereken durumlarda enerjiyi, en dolu hücreden alır ve kullanılması gereken hücreye transferini sağlar. Bu durum sayesinde sistem üzerinden sürekli bir denetim sağlanmış olur. Ayrıca sistemde olası bir arıza söz konusu ise, arızaya müdahale eder. Bataryaların yüksek akım çekmesi, şarj sırasında yüksek gerilim oluşması, deşarj süresince düşük gerilimlerin oluşması, yüksek sıcaklık, düşük sıcaklık ya da kaçak akım gibi durumlar söz konusu olduğunda Batarya Yönetim Sistemi direkt olarak müdahale eder.