Yıldan yıla yaygınlaşan ve gelecek 20 yıl içerisinde içten yanmalı motorlara sahip araçların yerini büyük oranda alması beklenen elektrikli araçlar, sağladıkları çeşitli avantajlar nedeniyle oldukça popüler. Çevre dostu olmaları da bu avantajlardan biri. Karbon salınımı yapan araçların çevre kirliliğine etkisi oldukça fazla. İklim krizinin giderek derinleştiği ve dünyanın geri dönülmez bir noktaya savrulduğu son yıllarda, karbon salınımını azaltmak ve daha çevreci teknolojileri benimsemek son derece önemli. Elektrikli araçların çevreye yararları da bu doğrultuda değerlendirilebilir. Bu araçların tamamen zararsız olduğunu söylemek doğru olmaz, çevreci bir yaşam tarzı açısından önem arz ettikleri ifade edilebilir.
Elektrikli Araçların Petrol Yakıtlı Araçlardan Farkı Nedir?
Petrol tüketerek çalışan geleneksel içten yanmalı motorlu araçlar ile elektrikli araçların arasında bazı temel farklılıklar mevcut. Ancak bu yazımızda elektrikli araçların petrol yakıtlı araçlardan farkını çevresel etkileri bazında inceleyeceğiz.
Elektrikli araçların çalışması için gerekli olan güç bataryadan alınırken, petrol yakıtlı araçlarda doğrudan yakıtın yakılmasıyla elde edilir. Petrol ile çalışan araçlarda yakıtın yakılması sonrasında karbon salınımı gerçekleşir. Elektrikli araçlarda ise karbon salınımı oldukça düşük düzeydedir. Ek olarak, petrol yakıtlı araçlara kıyasla elektrikli araçlar, enerjiyi daha verimli kullanır ve işletme maliyetlerinde genellikle daha ekonomiktir. Ayrıca, karbon salınımını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye olumlu katkıda bulunur.
Elektrikli Araçların Çevreye Yararları Nelerdir?
Dünya ve Türkiye' deki Elektrikli araç sayısının artması ve giderek daha popüler hale gelmesinin, teşvik edilmesinin temelinde, bu araçların çevre dostu olmaları önemli bir yere sahip. Elektrikli araçların çevreye yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Elektrikli araçlar daha düşük karbon salınımı sağlar. Düşük emisyon değerlerine sahip olan bu araçlar, hava kirliliğinin önüne geçer ve iklim kriziyle mücadele sağlar.
Elektrikli araçlar, şehirlerdeki hava kalitesinin artmasına olanak tanır. Karbon emisyonlarının çok düşük olmasından dolayı, hava kirliliğine neden olmaz.
Elektrikli araçlar ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişki, günümüz dünyasının en önemli kavramlarından biri olan enerji verimliliği noktasında da yarar sağlar. Mevcut kaynakların daha verimli kullanılmasını destekler.
Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenir. Bu sayede geleneksel araçlara göre ulaşımın daha sürdürülebilir olmasına zemin hazırlar.
Elektrikli araçlar daha sessiz çalıştıkları için, gürültü kirliliğinin azaltılması noktasında da önemli bir yer tutarlar.
Elektrikli Arabalar Ne Kadar Çevreci?
Elektrikli araçların petrol yakıtlı araçlardan farkı nedir sorusunu yanıtlarken, elektrikli araçların tamamen çevreci olduğu gibi bir yanılgıya düşülmemesi gerekir. Elektrikli araçların doğrudan karbon salınımları, petrol yakıtlı araçlar kadar yüksek değildir. Hatta onlarla kıyaslandıkları zaman, çok düşük düzeyde karbon salınımlarının olduğundan söz edilebilir. Elektrikli araçlar, enerji kaynaklarına bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle daha çevreci kabul edilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrikle şarj edilen araçlar, karbon ayak izini önemli ölçüde azaltır.
Elektrikli Araçlar Karbon Salınımı Yapar mı?
Elektrikli araçların kullanımı esnasında da karbon salınımı ile karşılaşılır. Ancak içten yanmalı motora sahip araçlardan çıkan karbon ile kıyaslandığı zaman, elektrikli araçların salınımlarının minimal düzeyde olduğu söylenebilir. Bu durumda "elektrikli araçlar karbon salınımı yapar mı?" sorusuna en iyi cevap, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılması durumunda ve batarya üretim ve geri dönüşümünün daha çevreci hale getirilmesi ile elektrikli araçların karbon salınımı minumum seviyelere indirilebilir.
Elektrikli araçların sürdürülebilirlik açısından önemli bir diğer faktörü, enerji kaynaklarına yönelik talebin değişmesidir. Elektrikli araçlar, elektrikli araç şarj istasyonları ile şebeke bağlantılı bir şekilde şarj edilirler ve bu şarj edilme işlemi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin kullanımını artırarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır ve sürdürülebilir, çevreci bir geleceğe doğru ilerlemede önemli bir adımdır.