Türkiye’deki Elektrikli Araç Sayısı- 2024 Güncel veriler

Rahatlığı ve konforu bir arada sunan yeni teknolojili elektrikli araçlar hem bütçe hem de çevre dostu oluşu ile tercih edilen otomobiller arasında yer edinmişlerdir. Bu gibi daha pek çok avantajı ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araçlar giderek daha sık tercih edilmektedir. Bu konuda ise Türkiye'de satılan elektrikli araba sayısı hakkında birçok tahmin söz konusudur. Estasyon olarak bu yazımızda, Türkiye'de satılan elektrikli otomobiller hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Elektrikli Araçların Yükselişi

Elektrikli araçların (Electric Vehicles), içten yanmalı motora sahip araçlara göre sahip olduğu ayrıcalıklar, dünya genelinde birçok araç kullanıcısını bu araçlara yönlendirmektedir. Bu kapsamda Türkiye’deki elektrikli araç sayısı da her geçen gün önemli ölçüde artmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansının raporuna göre, 2030 yılına geldiğimizde dünyada satılan araçların % 60’dan fazlasının elektrikli otomobillerden oluşması beklenmektedir. 

Yapılan teşvikler ve kullanıcıların bilinçlenmesi ile Türkiye’de de elektrikli araç satışının önümüzdeki birkaç yılda daha da artacağı tahmin edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye’de elektrikli araba sayısının 2023 senesi sonundan beş yıl öncesine kadarki süreçte yaklaşık % 6.706 oranında arttığını raporlamıştır. 

İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kullanım Alanları

 

trafiğe-kayitli-elektrikli-arac-sayisi

2024 Türkiye Trafiğe Kayıtlı Elektrikli Araç Sayısı

2024 senesi öncesinde trafiğe kayıtlı elektrikli araçların sayısı ile ilgili tabloyu aşağıdan inceleyebilirsiniz. İşte son 5 senenin verilerine göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısı!

Yıl

Kayıtlı Elektrikli Araç Sayısı

2019

1.176

2020

2.797

2021

6.267

2022

14.552

2023

80.043

 

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Yıl Bazında Büyüme Oranları

Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı 2019 yılında ilk kez binin üzerine çıkmıştır. Bu sayı 2020’de 2 bin 797’ye çıkarken, 2021’de 6 bin 267’ye ve 2022’de de 14 bin 552 adede yükseldi. Türkiye’de 2023 yılındaki elektrikli araç sayısı ise 2022 senesinin yaklaşık 5,5 katına çıktı ve 80.043 oldu. 2023 yılında trafiğe çıkan her bin araçtan beşi elektrikli araçtır. 2024 yılının ağustos ayında, Türkiye’deki elektrikli araç (EV) sayısına net şekilde ulaşılmasa da bu sayının 85-90 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

En Popüler Elektrikli Araç Modelleri

Türkiye’de 2023 senesinde BMW, Honda, Mercedes, Tesla ve Toyota gibi pek çok markanın 59 farklı elektrikli araç modeli satışa sunulmuştur. 2023 senesinde 27 marka satış yaparken 2024 yılının ilk çeyreğinde ise elektrikli araç satışı yapan marka sayısı 34’e ve model sayısı da 101’e yükselmiştir. 

Hibrit araçlarda ise bu sayı, tahmin edilebileceği gibi çok daha fazla artış göstermiştir. 2024 yılı içerisinde Türkiye’de Fiat, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Audi ve Mercedes gibi birçok farklı markanın 375 adet hibrit otomobil modeli satışa çıkmıştır. Günümüzde ise bu araçların satışı devam etmektedir. 

Türkiye'de elektrikli araçların sayısı artarken, elektrikli araç şarj fiyatları ve elektrikli araba fiyatları da merak konusu olmuştur. Detaylı bilgi için ilgili blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Türkiye Trafiğe Kayıtlı Hibrit Araç Sayısı

Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısı, yaklaşık olarak 80.043 iken 2023 senesinde trafiğe kaydedilen hibrit araç sayısı ise 87.933 olarak belirtilmiştir.

Türkiye' de Satılan Elektrikli Araç Model Sayısı

2023 senesi içerisinde Türkiye’ de 27 markanın 59 farklı elektrikli araç modeli satıldı. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise 34 markanın 101 farklı modeli satıldı. Hibrit araçlarda ise 375 adet hibrit otomobil modeli satılmaya devam ediyor. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Sayısı

Türkiye’de elektrikli araç kullanımının artması, doğal olarak elektrikli araç şarj istasyonlarının da artışa geçmesini sağlamaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının artması ise kullanıcı adaylarının menzil konusunda daha rahat hareket edebilmesine olanak tanımıştır. Bunun yanı sıra Türkiye Elektrikli Araç şarj istasyonlarının artması da elektrikli araçların satışını olumlu yönde etkilemiştir. Özellikle son birkaç sene içerisinde şehir merkezlerinde, sitelerde ve alışveriş merkezi gibi alanlarda sürekli olarak yeni EV şarj istasyonlarının açılması, EV kullanıcı sayısının artmasını da sağlamaktadır. 

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) verilerine göre, 2022 yılında Türkiye’de 6 bin 500 adet elektrikli araç şarj istasyonu mevcuttur. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) verilerine göre ise bu sayı, 2023 Aralık sonunda 12.067 adede yükselmiştir. Türkiye’ deki elektrikli araç şarj istasyonlarının 8492 adedi AC şarj istasyonu iken, 3575 adedi ise DC şarj istasyonlarından oluşur.

Genel olarak 2023 sene sonu verileri kapsamında Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonunun sayısı bir sene içerisinde %185 oranında artmıştır. Bu rakam, Türkiye’yi toplam elektrikli araç şarj istasyonu sayısı bakımından Avrupa’nın ikinci ülkesi konumuna yükseltmiştir.

Günümüzde elektrikli araç kullanımının bu denli konforlu olması, ülkemizde elektrikli araç  şarj haritasının da her geçen artmasını sağlamıştır. 

Elektrikli araç şarj istasyonları için hem AC şarj istasyonu hem de DC şarj istasyonu imkânı sunan Estasyon ile siz de elektrikli araçlarınızı sorunsuz bir şekilde şarj edebilirsiniz. Ayrıca tüm marka ve araç modelleri ile uyumlu şarj hizmeti sunan Estasyon, 7/24 teknik destek hizmeti sunmaktadır. Estasyon şarj istasyonu kurulumu hakkında detaylı bilgi ve size özel teklifler için bize ulaşabilirsiniz.  


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.