Elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryalarını yeniden şarj etmelerini sağlayan altyapılardır. Bu istasyonlar, elektrikli araç sahiplerinin araçlarını şarj etmeleri için uygun ve verimli bir çözüm sunar. Bir elektrikli araç şarj istasyonunun nasıl çalıştığını ve kurulum sürecini anlamak, etkili bir şarj altyapısını seçmek için önemlidir. Peki, “Elektrikli araç şarj istasyonu nasıl çalışır, nasıl kurulur?”
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Çalışır?
Şarj istasyon sistemi, elektrik enerjisi alt yapısı ve tesisatı ile başlayan, araçlara enerji akışını ve kontrolünü gerçekleştiren üniteler ve bunların haberleşme alt yapısı ile neticelenen bir yapıdır. Bu enerji alt yapısı, şarj kapasitesini karşılayabilecek alçak gerilim tesisatını içermektedir. Bu tesisat, elektrik panosu ve şarj ünitelerini besleyen kablo ya da Busbar sistemlerini içermektedir. Ayrıca, enerji kalitesi unsurlarını yerine getirmek amacıyla kompanzasyon ve harmonik filtreleme üniteleri de bu tesisat içerisinde mevcuttur.
Sistem içerisinde elektrikli araçlara enerji akışını şarj üniteleri gerçekleştirir. Bu üniteler IEC 62196 gibi uluslararası şarj istasyon standartlarına uygun, kullanıcı güvenliğinin sağlandığı ve tüketim bedelinin ücretlendirildiği cihazlardır. Gerek ücretlendirme, gerekse uzaktan izleme ve arıza bildirimleri için bir haberleşme ağına bağlı elemanlardır. Elektrikli araç şarj istasyonlarında çalışma prensipleri uluslararası standartlara göre düzenlenmiştir. Bu istasyonlarda iki farklı şebeke türü kullanılmaktadır. Bu şebeke türleri şunlardır:
AC(Alternatif Akım) Şarj İstasyonu
AC şebekeleri, standart ev prizlerini de içine alan elektrikli bir aracı şarj etmenin en ucuz yolu olmasına karşın bu yöntemle araç şarjı uzun zaman almaktadır. Şarj hızı yavaştır. AC şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerindeki bir dönüştürücü vasıtasıyla doğrusal akıma çevrilip bataryaya iletilir. Bu şarj tipindeki istasyonlarda 22 kW kapasiteye kadar enerji çıkışı elde etmek mümkündür. Bununla birlikte AC şebekelerindeki şarj hızı, istasyonun çıkış gücüne ve araçtaki dönüştürücünün kapasitesine bağlı olarak değişebilmektedir. AC şarj istasyonlarının genel özellikleri şunlardır:
-Şarj istasyonunda dönüştürücü bulunmaz.
- Maliyeti düşüktür.
- Birçok yerde bulunur.
-Ulaşımı kolaydır.
-Alışveriş merkezi ve işyerlerinde yoğunluktadır.
-Boyutu küçüktür.
DC(Doğru Akım) Şarj İstasyonu
DC şarj istasyonları aracın batarya kapasitesine göre 1-4 saat arasında tam dolum gerçekleştirebilmektedir ve bu işlem yüksek hızlı şarj olarak da adlandırılmaktadır. AC şarj tipine göre daha hızlı dolum yapılabilmesini sağlayan çalışma prensibi ise şebekedeki alternatif akımın istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra araç bataryasına iletilmesinden kaynaklanmaktadır. Kapasitesi 24 kW ile 175 kW arasında değişebilen DC şarj istasyonlarının elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti yüksek olduğundan bunlardan AC şebekelerine kıyasla bir miktar daha fazladır. DC şarj istasyonu genel özellikleri şunlardır:
-Dönüştürücü şarj istasyonu içerisindedir.
-Şarj süresi kısadır.
-Maliyeti yüksektir.
-AC istasyonuna göre daha az bulunur.
-Şehirlerarası istikametlerde yoğunluktadır.
-AC tipi şarj istasyonuna göre büyüktür.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?
Başta İstanbul, Ankara, İzmir’de elektrik dolum istasyonlarına her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda çalışacak firmalar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) belirlediği araç şarj istasyonları kurulum şartlarına uymakla yükümlüdür. Şarj istasyonlarının kurulumu yapılmadan önce EPDK'nın şarj yönetmeliğinde yer verdiği form ile elektrik şebeke işletmecisine başvuru yapılır. İlgili şebeke işletmecisi, belirtilen konumda elektrikli araç şarj istasyonu kurulabileceği yönünde olumlu görüş bildirirse kurulum gerçekleşir.
Elektrikli araçlar için şarj hizmeti veren firmalar aracılığıyla “elektrikli araba şarj istasyonu” kurulumu gerçekleştirilebilmektedir. Bu alanda profesyonel hizmet veren şirketler sayesinde bireysel elektrikli şarj istasyonları kurulumu oldukça basittir. Ayrıca yine şirketinizde kullanım sağlamak istediğiniz elektrikli araç şarj istasyonları için kurumsal elektrikli şarj istasyonları bölümünden bizlere ulaşmanız yeterli olacaktır.
Araç Şarj İstasyonu Maliyeti Nedir?
Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti; AC Tip2 Soketler için farklı, 120 ve 180 kW DC CCS için farklı olarak uygulanmaktadır. DC şarj istasyonlarında araç şarj etmek, AC şarj istasyonlarındaki şarj hizmetine kıyasla daha pahalıdır. Elektrikli araç şarj maliyetlerinde olduğu gibi kurulumda da DC şarj türü, AC şarj türüne göre daha pahalıya mal olmaktadır. Ancak ülkemizde şarj istasyonlarının kurulumunun ve sayısının artması adına devlet tarafından hibe ve teşvik verilmesi önemli bir avantajdır.
Elektrikli Şarj İstasyonu Çözümlerinde Doğru Adres: Estasyon
Elektrikli araç şarj istasyonu işletmecisi Estasyon, EDPK’dan aldığı Şarj Ağı İşletmesi Lisansı onayı ile 2022 yılında Bor Holding çatısı altında kuruldu. Grup şirketleri Borlease ve SIXT rent a car ile operasyonel ve kısa dönem araç kiralama faaliyetlerini sürdüren Bor Holding, Estasyon ile sektörde faaliyet alanında yenilikçi bir yatırıma imza atarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Estasyon, her geçen gün daha da yaygınlaşan elektrikli araç şarj istasyonları aracılığıyla verdiği araç şarj hizmetinin yanı sıra müşterilerine özel bireysel ve kurumsal şarj çözümleri de sağlamaktadır. Sayıları giderek artan elektrikli araç şarj istasyonları haritası üzerinden aracınıza en yakın elektrikli araç şarj istasyonunu bulabilir, alacağınız randevu ile aracınızı güven ve yüksek teknolojiyle şarj edebilirsiniz.