Elektrikli araç bakımı, içten yanmalı motorlara kıyasla daha basit olabilir, ancak özenli bir yaklaşım gerektirir. Elektrikli araçların periyodik bakımları, genel sağlık durumlarını ve uzun ömürlülüklerini sürdürebilmeleri için oldukça önemlidir. Bu bakımlar, akü durumu, elektrikli motorun kontrolü, şarj cihazının performansı ve soğutma sistemi gibi kritik bileşenlerin düzenli olarak incelenmesini içerir. Elektrikli araç kullanıcıları için, uzman servislerde yapılan bu kontroller, aracın güvenliğini ve verimliliğini sağlamak adına vazgeçilmezdir.
Elektrikli Araçların Bakıma İhtiyacı Var mı?
Elektrikli araç almayı düşünenlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri, bu araçların bakım ihtiyaçlarının olup olmadığıdır. Tüm teknik cihazlarda ve araçlarda olduğu gibi, elektrikli araçların da bakım ihtiyaçları var. Ancak elektrikli araçlar daha üstün bir teknoloji ile üretildikleri ve basit bir çalışma prensibine sahip oldukları için, benzinli ve dizel araç türlerine kıyasla bakım ihtiyaçları daha azdır.
Elektrikli Araçlarda Hangi Parçalara Bakım Gerekir?
Elektrikli araç bakım zamanı geldiğinde bazı parçaların muhakkak gözden geçirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi gerekir. Aşağıda sayılan parçalar, elektrikli araçlarda bakım gereksinimi en yüksek parçalar olarak sıralanabilir:
Filtre
Hava filtresi ile polen filtresi aracın her anında kullanımda olduğu için daha çabuk dolar. Filtrelerin dolması ve eskimesi, araç performansı üzerinde olumsuz etki yaratır. Ayrıca araçta kötü koku oluşumuna da neden olabilir. Bu yüzden de bakım yapılırken mutlaka filtrelerin değiştirilmesi gerekir.
Lastik
İyi ve orta kalite bir lastik 40 ila 50 bin kilometre kadar kullanılabilir. Bu süre boyunca kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde özelliklerini kaybeder. Sert kullanılan araçlarda lastik ömrü daha da kısalır. Sürüş güvenliği açısından en önemli parçalardan biri olan lastikler de bakım dönemlerinde mutlaka kontrol edilmesi gereken parçalar arasında yer alır.
Fren Sıvısı & Fren Balataları
Sürüş güvenliği bakımından aracın hayati parçalarından olan fren sistemi, fren sıvısı ve balatalar sayesinde işlevini yerine getirir. Balataların yıpranması ve fren sıvısının azalması, fren sisteminin zamanla işlevini kaybetmesine yol açar. Kusursuz bir fren sistemi için bu parçaların da bakım esnasında elden geçirilmesi önem arz eder.
Batarya
Elektrikli araçların batarya bakımı, bakım gereksinimlerinin en önemlisi denilebilir. Ancak bu oldukça uzun vadeli bir bakım türüdür. Elektrikli araç bataryaları yaklaşık 10 bin kilometrede %1 oranında düşüş gösterir. Genellikle 2 bin şarj döngüsünden sonra batarya değişimi önerilir. Bu da yaklaşık olarak 500 bin ila 600 bin kilometre gibi bir mesafeye denk gelir.
İlginizi çekebilir: Elektrikli Batarya Ömrü Ne Kadar, Nasıl Uzatılır?
Elektrikli Araç Periyodik Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılır?
Elektrikli araçların periyodik bakım gereksinimleri, benzinli ve dizel araçlara kıyasla daha azdır. Rutin bakımlara 30 bin kilometreden sonra başlanması, kusursuz bir sürüş deneyimine devam edebilmek için yeterli olur. Sonrasında da her 30 bin kilometrede bir bakım yapılması önerilir. Batarya değişimi gibi ağır bakım gereksinimleri ise daha uzun periyotlarda gerçekleştirilir.
Elektrikli Araç Bakımı Nerelerde Yaptırılır?
Elektrikli araçların bakımı diğer araç türlerine göre daha komplikedir ve daha fazla uzmanlık gerektirir. Tamamen elektrikli sistemler ile donatılmış olan bu araçlarda yapılacak küçük bir hata bile büyük zararlara neden olabilir. Bu yüzden de bakım işlemlerinin markanın yetkili servislerinde yaptırılması önem arz eder.
Elektrikli Araba Bakım Masrafları
Elektrikli araç bakım masrafları için net bir rakam söylemek doğru olmaz. Bakım esnasında yapılacak işlemlerin niteliğine göre, bakım ücretleri de değişiklik gösterir. Ancak elektrikli araçlar bakıma daha az ihtiyaç duydukları için, uzun vadede bakım maliyetlerinin daha düşük olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Elektrikli aracınızın batarya sağlığını korurken, sorunsuz ve etkili bir şarj deneyimi yaşamak istiyorsanız Estasyon’u tercih edebilirsiniz.Uygulama sayesinde, konumunuza en yakın elektrikli araç şarj istasyonlarını harita üzerinde görebilir ve kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Estasyon, elektrikli araç kullanıcılarına pratik bir çözüm sunarak günlük yaşamlarını daha konforlu hale getiriyor. Şarj istasyonlarının yerlerini bilmek ve planlı bir şekilde kullanmak, elektrikli aracınızı her zaman hazır ve enerji dolu tutmanın anahtarıdır.